Mirjam Oldenhave

mirjam

Mirjam Oldenhave is geboren in 1960. Na haar opleiding dramatherapie gaf ze tien jaar drama- en muziekles in het speciaal onder-wijs. Daarnaast speelde ze in de cabaretgroep Magnolia, en in Theater Bravo. Dit laatste gezelschap verzorgde muziektheatervoorstellingen op basisscholen. In 1995 begon Mirjam met het schrijven van kinderboeken. Ze werd in de afgelopen jaren acht keer getipt door de Nederlandse Kinderjury en kreeg een Vlag en Wimpel van de Griffeljury voor Donna LisaMees Kees – De sponsorloop en Mees Kees gaat verhuizen. Van Klem! en Belly B. werden schoolmusicals gemaakt. Daarnaast heeft Mirjam het kinderboekenweekgeschenk 2010 geschreven: Mees Kees – In de gloria.

Naast het schrijven speelt Mirjam in de Mees Kees show. Ook geeft zij les in kinderboeken schrijven bij Script-plus in Amsterdam. Samen met haar man is ze pleegouder, alle kinderen die bij hen hebben gewoond, komen wel ergens terug in een van haar boeken. Mirjam speelt ook accordeon in de band Jula. Ze maken muziek op feesten of bij andere speciale gelegenheden.

accordeon

“Goed geschreven, hilarische serie over een invalmeester op de basisschool. Terechte favoriet van de Nederlandse kinderjury.”
(Trouw)

“De realistische kinder- en jeugdboeken van Mirjam Oldenhave (1960) zijn vaak spannend (Control & copy) of grappig (Mees Kees) – en eigenlijk altijd met vakmanschap opgeschreven.”
(NRC)

 

Mirjam en het Kinderboekenweek geschenk 2010

Mirjam en het Kinderboekenweek geschenk 2010

“Net als Theo Thijssen van een gelukkige klas, slaagt mees Kees erin zijn leerlingen op een bijzondere manier te raken. ieder kind mag bij hem echt zichzelf zijn. Hier verraadt zich de achtergrond van de schrijfster die jarenlang drama-therapie gaf aan moeilijk opvoedbare kinderen: ze heeft iets prettig recalcitrants.”
(Volkskrant)

“Het leuke van de boeken van Mirjam Oldenhave is dat de dingen daar net iets anders gaan dan je verwacht: de kinderen in haar boeken bedenken verrassende oplossingen voor hun problemen. Haar boeken zitten vol actie, humor en dialogen, waardoor ze lekker lezen.”
(Kjoek!)

Mees Kees COVwt Filmeditie def.indd  Mees Kees 6 Gaat verhuizen COVwt def.indd  ploegsmaFlits_De_nieuwsjagers[1]flits